Griekenland wil studenten en toeristen inzetten als undercover-belastinginspecteurs. Zij moeten in de gaten houden of ondernemers niet frauderen en keurig btw afdragen.

Dat meldde de Britse krant Financial Times vrijdag op basis van een brief met nieuwe voorstellen van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

In zijn brief aan zijn Nederlandse ambtsgenoot, en voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem licht de Griekse minister toe hoe hij de aanhoudende financiële problemen van Griekenland wil oplossen. Behalve aan de btw-spionnen denkt hij onder meer ook aan het verstrekken van vergunningen voor gokken via internet. Dat zou volgens hem jaarlijks 500 miljoen euro kunnen opbrengen.

De ‘belastingspionnen’ zouden voor korte tijd, hoogstens twee maanden per persoon, worden ingehuurd. Na een korte training moeten zij zich, voorzien van opnameapparatuur, voordoen als klanten en fraudeurs ontmaskeren. Volgens de minister kan alleen het idee dat deze inspecteurs rondlopen al zorgen voor een gedragsverandering.

Verdere steun aan Griekenland

Bronnen in Brussel zeiden dat Dijsselbloem de brief heeft doorgestuurd naar de toezichthouders van Griekenland (de trojka van IMF, ECB en de Europese Commissie). De brief wordt maandag besproken bij het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Besluiten worden dan echter niet genomen.

De voorstellen moeten uiteindelijk de weg vrijmaken voor verdere steun aan Griekenland, dat nog altijd op korte termijn in financiële nood dreigt te komen. Vorige maand werd weliswaar een akkoord gesloten over voorlopige verlenging van het huidige steunprogramma, maar de Griekse regering moet de toezichthouders eerst zien te overtuigen met economische hervormingen voordat er geld wordt overgemaakt.

Griekenland popelt om te praten

De Grieken willen de gesprekken over die uitbetalingen zo snel mogelijk starten, meldde persbureau Reuters vrijdagavond. Door te voldoen aan beloftes van haar voorgangers kan de nieuwe Griekse regering aanspraak maken op 1,8 miljard euro aan noodleningen.

Daarnaast komt het land dan in aanmerking voor bijna 2 miljard euro die de ECB heeft verdiend op Griekse obligaties en zouden Griekse banken weer bij de ECB terechtkunnen voor financiering.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl